Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini

Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright

Eben Mogleni 1999. aastal kirjutatud Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright on endiselt kohustuslik lugemine kõigile, kes on huvitatud vaba tarkvara liikumisest ja intellektuaalomandi seadustest. Moglen väidab, et vaba tarkvara liikumine on oluline samm intellektuaalse omandi süsteemi kokkuvarisemise protsessis.  

Viimase 20 aasta jooksul on osa Mogleni ennustusi täitunud, teised aga ootustele alla jäänud. Näiteks on vaba tarkvara liikumine avaldanud suurt mõju, eriti pärast seda, kui Linuxi operatsioonisüsteemi on hakatud laiemalt kasutama. Samamoodi on digitaalse teabega manipuleerimise tehnoloogia võtnud tsivilisatsiooni üle ja sellel on võime muuta igasugune inimkäitumine tarkvaraks.  

Autoriõigused ei ole aga kadunud, nagu Moglen prognoosis. Tegelikult on mõnes riigis, näiteks Kanadas, autoriõiguste kaitset pikendatud 50 aastalt 70 aastale pärast autori surma. Olulised kohtuotsused, mis on mõjutanud autoriõiguse seadust, hõlmavad Unicolors vs H&M, mis käsitles vigu autoriõiguste registreerimisel.  

Kokkuvõtteks võib öelda, et autoriõiguste süsteem on endiselt toimiv ja pidevalt muutuv, hoolimata sellest, et Mogleni ennustus vaba tarkvara võidukäigust on osaliselt täitunud. See näitab, kui keeruline ja dünaamiline on seos tehnoloogia ja õiguse vahel, mida mõjutavad paljud elemendid, nagu sotsiaalsed, majanduslikud ja poliitilised mõjud. Seega, kuigi Mogleni artikkel pakub väärtuslikku vaatenurka, on ülioluline jätkata nende teemade üle arutlemist.  

Comments

Popular posts from this blog

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost

Teistmoodi IT