Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

 E-post

E-post ja e-kirjad on üks vanimaid suhtlusviise internetis, mis pole tänaseni kuhugi kadunud. Alates 1971 aastast , kui Ray Tomlinson saatis tekstisõnumi ühest arvutist teise, on seda võimalust üha laialdasemalt edasi arendatud ning kasutajate hulk aina suureneb. 60 aastat tagasi oleks olnud võimatu arvata, et tuleb aeg, kui saadetakse biljoneid e-kirju päevas. E-kirjade saatmine on kujunenud oluliseks isiklikuks, ametialaseks ja ärisuhtluse vahendiks. Inimesed, omavahel kontakte jagades, ei jäta oma nime kõrvale kirjutamata näiteks username@gmail.com. 

 Kuigi tänapäeval on ka palju teisi suhtluskanaleid nagu Messenger, Instagram, Snapchat jne. on e-post endiselt populaarne, turvaline ja kiire suhtlusviis, mida nagu arvata võib kasutatakse edasi veel kümneid aastaid. 



ARPANET

U.S. Advanced Project Agency Network (ARPANET) oli esimene avalik pakettkommunikatsiooniga arvutivõrk. Seda kasutati esmakordselt 1969. aastal ja 1989. aastal kõrvaldati kasutusest. Põhikasutus oli akadeemilistel ja teadusuuringutel.(3) Seda võib lausa nimetada interneti eelkäijaks.  

Enamus inimesi ei teagi, et paljud tänapäeva interneti tehnoloogiad tehti ARPANET-i jaoks ning neid hakati arendama 70date algul, mitte 90ndatel nagu paljud arvavad. Näiteks FTP protokoll ja TCP/IP mudel, mis on kasutusel tänaseni. Nagu varasemalt mainitud e-kiri,mis esimesena saadeti just ARPANET-i kaudu. 











allikad:

1 - https://solopracticeuniversity.com/2017/07/25/should-you-kill-your-email-inbox-to-regain-efficiency-maybe/

2 - https://blog.mexc.com/from-web-1-0-to-web-3-0-the-evolution-of-the-internet-creator-emmanuella/

3 -https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/ARPANET#:~:text=The%20U.S.%20Advanced%20Research%20Projects,for%20academic%20and%20research%20purposes.

Comments

Popular posts from this blog

Noppeid IT ajaloost

Teistmoodi IT