Teistmoodi IT

IT-tugilahenduste rakendamine Eestis: Tehnoloogiline lahendus või erivajadusega inimese abivahend? 


IT-abi lahendused on üliolulised nii ettevõtetele kui ka eraisikutele. Need võivad olla abitehnoloogiad, mis muudavad ettevõtted sujuvamaks, või tööriistad, mis muudavad erivajadustega inimeste elu lihtsamaks.

Tarkvara, mis aitab ettevõtetel nende IT-taristut hallata, on üks IT-tugilahenduste tüüp. See võib olla ka abitehnoloogia, mis hõlbustab suhtlemist erivajadustega inimestega, näiteks kõnetuvastustarkvara.

Minu meelest tuleks neid kohelda kui abivahendeid. Vaatamata tehnoloogilistele lahendustele on nende lahenduste põhieesmärk tõsta elukvaliteeti ja võimaldada erivajadustega inimestel paremini toime tulla. Seega peaksime neid käsitlema sarnaselt teiste abivahenditega.

See tähendab, et IT-abilahenduste kasutuselevõtu korraldamise eest peaks vastutama sotsiaalministeerium, kelle ülesandeks on erivajadustega inimeste abistamine. Need lahendused tuleks lisada üleriigilisse programmi, mis pakub abitehnoloogiat ja varustust erivajadustega inimestele. 

Kahtlemata peaks riigil olema märkimisväärne rahaline roll. Erivajadustega inimestele võib nende lahenduste hankimine olla äärmiselt koormav, kuna paljud neist on üsna kallid. Nende vidinate kulude abistamiseks peaks riik andma toetusi või muid stiimuleid. See võib hõlmata laene, allahindlusi või otsetoetusi. 

Lisaks peaks valitsus toetama selle valdkonna uurimist ja arendamist. See võib sisaldada rahaliste vahendite eraldamist teadus- ja arendustegevuse algatustele, koostööd akadeemiliste institutsioonidega ja loovuse edendamist. 

Paljud teised riigid on juba rakendanud võrreldavaid süsteeme. Näiteks Suurbritannia riiklik tervishoiuteenistus (NHS) pakub erivajadustega inimestele tasuta või soodsamalt abivahendeid. Lisaks on paljudel riikidel, nagu USA-l, ainulaadsed algatused, mis aitavad erakorraliste nõuetega inimestel vajalikke tehnoloogilisi tööriistu hankida. 

Lõppkokkuvõttes eeldab erivajadustega inimeste aitamine Eestis IT-tugilahenduste kasutuselevõttu. Saame parandada erivajadustega inimeste elukvaliteeti, käsitledes neid kui abivahendeid ja julgustades üldsust neid ostma. Selles valdkonnas saame edendada ka loovust, uurimistööd ja arendustegevust, mis kõik aitavad kaasa veelgi paremate tulevikulahenduste väljatöötamisele.

Comments

Popular posts from this blog

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost