Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 Kaks V. Shea netiketikäsku

üks, mida pead sama tähtsaks kui 1990-ndatel (või isegi tähtsamaks kui enne, uute aspektide lisandumise tõttu)

Ole inimene (Remember the human)

Tihtipeale võib netis suheldes ununeda, et teisel pool ekraani on lihast ja luust inimene, kellel on mõtted, tunded, tõekspidamised. Sellepärast ei tohiks unustada inimeseks jäämist. Virtuaalmaailma sukeldudes võime unustada päris elu ja suhtlemise normid, mis tegelikult kehtivad ka siin tehismaailmas. Liiga rolli sisse elades, näiteks mängus VRChat, võime muutuda loomaks. Mõelda ennast kellekski teiseks ja mängida rollimänge. Näiteks on inimesi, kes võtavad endale looma kujulise avatari ja teesklevatki loomaks olemist või ka neid, kes sõimavad kõiki teisi, kui teevad midagi valesti. Kuulates game chate mängudes Call of Duty, Rainbow Six Siege, on seal väga palju teismelisi, kes sõimavad üksteist selliste sõnadega, et mõnda pole kuulnudki. Kas see on siis normaalne käitumine, inimlik? Tihti ei julge need, kes teisi ebainimlikult solvavad, sõimavad päriselus suudki lahti teha.



üks, mida hindad tähtsuse (täiesti või suurelt osalt) kaotanuks

Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust (Respect other people's time and bandwidth)

Kuigi kõik V. Shea netiketikäsud on olulised võib esile tuua, et just see võib-olla on rohkem tähtsust kaotamas. Tänapäeval on suuremal osal inimestest telefon, arvuti kogu aeg käeulatuses. Arutult scrollivad noored Instagramis, Tik-Tokis, Youtubis videosi, millel justkui puudub mõte, lihtsalt aega surnuks lüüja. Nii et, kui juba niigi tegeletakse ajaraiskamisega, siis ühe mõttetu teksti või video saatmisega, millel puudub sisu ja mõte ei austata teise inimese aega.
Võrguühendusest rääkides, siis tänapäeval pole just kõige raskem võrgus püsida. Kunagi ei olnud kõigil seda võimalust, siis nüüdsel ajal on see palju lihtsam. Näiteks Tele2 on hea pakkumine piiramatu nett ja kõneminutid 12 eurot kuus 1 aastaks, tundub taskukohane. Raamatukogudes, kohvikutes netiühendus ja arvutid ootavad sind kõikjal.




Allikad:

1 - https://www.marian.edu/academics/marian%27s-adult-programs/online-and-accelerated-programs-blog/blog/2018/01/22/to-post-or-not-to-post-a-lesson-in-netiquette


Comments

Popular posts from this blog

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost

Teistmoodi IT