Noppeid IT ajaloost

 Kolm põnevat IT-lahendust


Üks, mis tekitas tõelise revolutsiooni IT-maastikul

Chat-GPT

         Kindlasti võib pidada Chat-GPT-ed (GPT-3.5 baasil) nii öelda  AI boomi alguseks, mille loojaks on OpenAI. See on esimene ,,teksti robot“, mis suudab vestelda inimesele sarnaselt paljudes keeltes. Lausa nii hästi, et see on võimeline asendama kliendituge firmades nagu näiteks Elisas, kelle kodulehel ei ole enam klienditoele kirjutades teisel pool ekraani tavaline inimene, vaid hoopis ,,teksti robot,,, mis seal kodulehel on nimega Annika. 

     Kuid lisaks heale, on sellel kindlasti ka negatiivne külg. Näiteks kasutatavad õpilased Chat-GPT kirjandite, matemaatika ülesannete ning koodi genereerimiseks. Niimoodi enam ise ei õpita ega mõelda ning see võib tulevikus kätte maksta. Teiseks näiteks on firmad, mis võtavad tööle inimesi veebi kaudu küsimusi esitades, kuid selle jaoks on olemas eraldi AI, mis kuulab mida intervjueerija küsib või räägib ning pakub välja mida vastata. Selliselt tööle saades tekib tulevikus probleeme, kus tegelikult ei saadagi tööülesannetega hakkama, sest puuduvad vastavad teadmised.

Kõigele heale ja halvale vaatamata on Chat-GPT tulek pannud aluse tohutule hulgale erinevate funktsioonidega AI­-de arendusele. Näiteks kirjelduse põhjal joonistab pildi valmis või paneb kokku heliga video.





Üks, mis oli niivõrd enda ajast ees, põrus põhjalikult läbi

Motorola ATRIX 4G

      Motorola ATRIX 4G on üks väga hea idee, mis oli tõesti oma ajast ees. Motorola Atrix 4G on androidi baasil telefon, mille loojaks on Motorola ning see avalikustati 2011 aastal. Selles telefonis oli protsessor, HSPA+ andmed, sõrmejäljelugeja, mobiilne leviala ja võimalus dokkida telefon lauaarvuti monitori, klaviatuuri ja hiire või kestaga, mis muudab selle täissuuruses sülearvutiks.(1) Just see, et saad ühe seadme soetamisel seda kasutada nii telefoni kui arvutina, kuid tuli ka lisaks osta eraldi kest kuhu telefon sisse panna, et muuta telefon arvutiks.

Kahjuks 2011 aastal polnud telefonid veel nii võimsad, et selline seade ideaalselt töötaks. Nüüd tänapäeval, uute Samsungide ja iPhonidega, võiks sellist seadet uuesti katsetada. Kuid arvata on, et suurfirmad sellega päri ei oleks, sest neil on vaja võimalikult palju raha kokku kühveldada.





Üks, mis oli piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"

Kaameraga külmkapp

       LG või Samsungi külmkapp, mille sisse on ehitatud kaamera. See idee kõlab algul hästi, sest saad telefoni kaudu vaadata, mis külmikus olemas on. Näiteks lähed poodi ja unustad ära kas piima oli või mitte. Kuid lõpuks hinnasilti nähes paneb tõesti mõtlema, kas on ikka vaja? Miks kulutada üle 2000 euro, kui saab täiesti normaalse külmiku alla 1000 euro. Palju lihtsam on enne poodi minekut teha valmis toidunimekiri, kui kulutada kaks korda rohkem raha külmiku eest, mille sees on lihtsalt kaamera.

      



     Allikad:
      
      1 - https://www.phonescoop.com/phones/phone.php?p=3099

      2 - https://aloa.co/blog/what-is-chat-gpt-understanding-the-basics-for-product-development-in-2023
      
      3 - https://www.fonearena.com/blog/29919/motorola-atrix-4g-promo-video-motorolas-new-king.html

      4 - https://www.lg.com/us/instaview-refrigerators

Comments

Popular posts from this blog

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Teistmoodi IT