Uus meedia...?

 Postimees

Kunagi oli ajalehe lugemine ja raadio kuulamine ainuke uudiste allikas. Hommikul ärgates panid paljud inimesed raadio tööle või võtsid postkastist ajalehe ning hakkasid uudiseid lugema, kuulama. Tänapäeval on veebiajakirjandus väga tähtsal kohal uudiste tarbimisel, sest igal väljaandel on ka sotsiaalmeediakanal, kus uudiseid kajastatakse. Paljud inimesed ammutavad informatsiooni netist, sest erinevalt paberlehtedest on seal laiem valik. Lausa iga minut võib tulla uusi uudiseid, näiteks 21.02.2024 süttis Tallinnas Kristiine keskus ning mõned minutid peale põlengu algust oli Postimehes juba uudis koos videoga üleval. Netis saavad inimesed valida, millist artiklit lugeda ja millist informatsiooni usaldada, valik on meeletu. Seega on uus meedia toonud head, uudised jõuavad inimesteni kiiremini, ei pea enam tellima paberajalehti, mis jõuab lugejani tihti alles peale lõunat.

Kuigi massimeedias kajastatavate uute uudistega on võimalik ennast kiiresti kurssi viia, ei pruugi need alati lugejate huvidest lähtuda. Uudiseid võivad edastada ka blogipostitused näiteks Facebook, kus uudiseid kirjutavad inimesed, kes ei ole ajakirjanikud, sellepärast tuleb alati veidi kriitiliselt suhtuda end teemaga kurssi viia ja täiendavat informatsiooni hankida, sest tihtipeale kajastatakse ainult ühe osapoole arvamus jättes teise kuulamata. 




Kuku raadio

Hommikul autoga tööle sõites pannakse mõnusa meeleolu loomiseks ikka raadio mängima. Tihtipeale käib seal näiteks MyHits, Elmar, Kuku raadio jne. Mainitust viimane ei ole uus meediat eriti kasutusele võtnud . Kuigi tehakse postitusi Instagrami, ei ole need igapäevased ja tihti venivad vahed kahe postituse vahel päris pikaks. Näiteks on Kuku raadiol ainult 1184 jälgijat võrreldes MyHits 33,2 tuhandega. Ei teagi, millest see on tingitud, et kas inimesed ei satu lihtsalt raadio kanali sotsiaalmeedia lehtedele või ei tulda selle pealegi, et raadiokanalil võiks Instagrami või Facebooki konto olla. Samas MyHits teeb tihedalt koostööd artistide ja firmadega pannes kuulajate meelitamiseks välja erinevaid auhindu, mis justkui jääb Kuku raadiol puudu, kuid samas käib Kuku raadios erinevaid kuulsuseid intervjuud andmas. 




allikad:

1 - https://majandus.postimees.ee/6518761/asi-eesti-meedia-arinimi-muutub-postimees-grupiks

2 - https://podcast.ee/show/labi-eesti/

Comments

Popular posts from this blog

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost

Teistmoodi IT